Jalkapallon MM-kisat osoittavat vastuullisuuden tärkeyden
Qatarissa järjestetyt jalkapallon MM-kisat aiheuttavat ristiriitaisia tunteita. Kyseessä pitisi olla kansakuntia yhdistävä iloinen urheilutapahtuma. Kuitenkin päällimmäisenä mielessä ovat ikävät uutiset kuolleista työmiehistä, aavikolle pystytetyistä energiaa vievistä ilmastoiduista kisa-areenoista ja maassa vallitsevasta autoritäärisestä diktatuurista.
"Jos osallistujamaat olisi kilpailutettu EU-maissa voimassa olevan hankintalain mukaisesti, Qatar olisi poissuljettu tarjouskilpailusta."
Hankinta-alan ammattilaiset ovat vastuullisuuden vartijoita. FIFA:n riveissä heitä ei näytä olevan. Mikäli FIFA olisi kilpailuttanut kisajärjestäjät eurooppalaisen hankintalainsäädännön mukaisesti, Qatar ei olisi täyttänyt soveltuvuusvaatimuksia ja se olisi suljettu pois tarjouskilpailusta.
Perusteita poissulkemiselle olisi ollut lukuisia. Maa on korruptoitunut ja autoritäärinen, missä lahjonta rehottaa. Qatarissa rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia. Työturvallisuudesta ei välitetä ja onko siellä edes kuultu tilaajavastuusta? Tämän maailman rikkaimpiin maihin kuuluvan maan hiilidioksidipäästöt ovat ihmistä kohti maailman suurimpien joukossa ja se kukoistaa fossiilisen energiatalouden johdosta. Kysymys kuuluukin, miksi kansainvälinen kisajärjestäjä suhtautuu vastuullisuusasioihin näin ylimielisesti, etteivät näin räikeät rikkomukset ole painaneet valintapäätöksessä?
"Vastuullisuus on noussut keskeiseksi arvoksi taloudellisia päätöksiä tehtäessä."
Teemme niin yrityksissä, julkisssa organisaatioissa kuin omassa henkilökohtaisessa elämässämme päätöksiä yhä enenvässä määrin myös muilla kuin taloudellisilla kriteereillä. Rahoittajien keskuudessa keskeiseksi työkaluksi noussut ESG eli Environmental, Social, Governance -tarkastelu. ESG-tietoja käytetään kumppaneihin liittyvien vastuullisuusriskien arvioitiin ja tunnistamiseen. Työkalun tarkoituksena on poimia hyvät akanoista ja parantaa vastuullisesti toimivien organisaatioiden kilpailukykyä.
"ESG-tarkastelun valossa rahoittajat olisivat näyttäneet Qatarille punaista valoa."
FIFA:n arviointikyvyn puutteellisuus ja sokea piste vastuullisuuskysymyksissä näyttää nyt tulevan kalliiksi. Taloudellisten menetysten ohella se luo särön ja mainehaitan koko jalkapallon MM-kisaorganisaation ylle. Toivotaan, että FIFA ottaa opikseen ja nostaa vastuullisuuden osaksi valintaprosessia seuraavien kisojen järjestäjää päätettäessä.
Kirjoittaja on ympäristö- ja ilmasto-oikeuteen erikoistunut lakimies, joka on innokas jalkapallon seuraaja.